玄米の炊き方 その1

玄米の炊き方 その1

 玄米は、第一にまずその中の籾をより分けて取り去るのが肝心。玄米に籾が混じっていると、ご飯に炊いてから食べにくいし、その上下痢を起こすこともある。よく「玄米食もいいが下痢をするのでね」という声を聞くが、それは、多くは籾が混じっていたためだ。

 籾を取り去った玄米は、一昼夜、あるいは冬ならば二昼夜くらい水につけて置く。炊く前にざっと洗って、蒸籠に入れて、玄米一升(375g)ならば、三十分間くらい蒸すと、玄米はふくれて、大分柔らかくなる。それを、今度は普通の白米飯の様な水加減をして、普通に炊き上げる。

 この玄米飯は、食べなれないと舌にさわるけども、甘味もあり、味の大そう良いもので、食べなれると、白米よりも美味しい、と言われるようになる。

How to cook brown rice Part 1

The first thing to do with brown rice is to separate and remove the paddy inside it. If brown rice is mixed with paddy, it will be difficult to eat after cooking, and it may even cause diarrhea. I often hear people say, ``Eating brown rice is good, but it gives you diarrhea,'' but this is often because the rice is mixed with paddy.

After removing the hulls, brown rice is soaked in water for one day and night, or two days and nights in winter. Before cooking, wash the rice thoroughly, put it in a steamer basket, and steam 1 sho (375 g) of brown rice for about 30 minutes, and the brown rice will swell and become very soft. Next, add water and cook like normal white rice.

If you're not used to eating this brown rice, it'll touch your tongue, but it's sweet and has a great taste, and once you get used to it, people will say it's even more delicious than white rice.